> Felado : [Hungary]
> Temakor: Kagylo ( 8 sor )
> Idopont: Sun Jun 23 21:43:18 CEST 2002 KONYHA #1196
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> A tengeri kagylo elkeszitese is erdekelne.
> Sajnos a netten semmi felvilagosito dolgot nem sikerult talalnom.
> Koszi az estleges segitseget.
>
> csocsi
Ime egy Vongole recept ( kis tengeri kagylok)
Csipos vongole
Fel oraig hideg sos vizben aztatod a kagylokat,( 20 gr so 1 lt vizhez)
utana kidobod azokat,amelyek nyitva vannak, vagy serultek.
Egy megfelelo meretu edenyben olajat teszel, aprora vagott petrezselymet es
2 gerezd fohagymat, ,hozzaadod a kagylokat es befedve eros tuzon addig
tartod a tuzon, idonkent megrazogatva az edenyt,mig kinyilnak a
kagylok.(Amelyik nem nyilik ki,nem szabad megenni,ki kell dobni).Atszurod az
aljan osszegyult levet,amit kiengednek a kagylok.
Egy masik edenyben keves olajon megforgatsz egy fokhagymat egy eros
paprikat, hozzaadsz darabokra vagott friss paradicsomot (kettot-harmat) , 5
percig fozod egyutt es ebbe a szoszba beleontod a kagylokat, az atszurt
levevel egyutt. Osszeforralod egy percig. Az igy nyert szoszt hasznalhatod
kifott spaghetti izesitesere, de kulon is eheto.
Jo etvagyat
|
Sziasztok!
>van valakinek receptje ami alapjan olyan foszlos fonott
>vagy kakaos kalacsot lehetne kesziteni mint a
>bolti/peksegekben kaphato?
Kedves Hajni!
Legeloszor is: bolti minosegu kalacsot otthon nem fogsz tudni csinalni. De
megmondom Neked oszinten, ne is band. Tele van adalekanyagokkal,
allomanyjavitokkal, stb. Ettol olyan hihetetlenul foszlos, levegos. A benne
levo tartositoszer miatt pedig hosszabb ideig eltarthato, mint a hazi
sutesu kalacs.
Nem tudom, mennyire ismered a kelt teszta keszitesenek fortelyait :-).
Ugyanis nagyon sok mulik az apro, sokszor foloslegesnek tuno fogasokon. Pl.
hogy minden alkotoresz legalabb szobahomersekletu legyen, hogy szitaljuk at
a lisztet, vagy hogy "dolgozzuk ki holyagosra". En pl. meg a lisztet is
elomelegitem a mikroban. Aztan az eleszto tejben torteno felfuttatasa.
Sokan csak belemorzsoljak az elesztot a lisztbe, aztan uccu neki...
Valamennyire igy is megkel, de sokkal jobb az eredmeny, ha elotte kis
cukros tejben elindul az eleszto.
Ami a recepteket illeti: Van egy nagyon jo kis konyv,
Dr. Zackel Erna: Sussunk otthon (kenyer, peksutemeny, langols, pizza,
kalacs, kuglof hazilag)
Ebben nemcsak receptek talalhatok, hanem nagyon reszletes leiras az
elkeszites mikentjerol. Sajnos epp a napokban derult ki, hogy valahogy
lekerult a netrol. Pedig egy darabig fenn volt egy geocities cimen. A
konyvet a Mezogazdasagi kiado adta ki 1991-ben, igy legfeljebb
antikvariumban lehet megtalalni.
Ha esetleg erdekel, ezeken a cimeken elo is lehet jegyezni konyveket, ha
netan beerkezik, ertesitenek, ill. hazhoz is viszik (legalabbis a bookline).
http://www.bookline.hu
http://www.antikvarium.hu
http://www.antikva.hu
Na, mar megint sokat dumaltam, es meg sehol a recept. :-)))
Ez a fent emlitett konyvbol valo, de picit leroviditve, ill. sajat
megjegyzeseimmel.
Fonott kalacs
-------------
80 dkg liszt
3 dk eleszto
1 tojas
8 dkg margarin vagy vaj
4-5 dl tej
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
csipet so
A megszitalt langyos lisztet mely talba tesszuk, kozepebe kis melyedest
kepezunk. Az elesztot keves langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Beleontjuk
a melyedesbe, hozzaadjuk csipet sot, a felvert tojast, a tejet, cukrot, a
mazsolat es elkezdjuk a dagasztast (en mindig geppel csinalom). Kozben
fokozatosan a tesztahoz adagoljuk az olvasztott vajat/margarint, es
beledolgozzuk. Ha a teszta elvalik a taltol es holyagos lesz, befejezhetjuk
a dagasztast. A tesztat cipo alakura formaljuk, megszorjuk liszttel es
letakarjuk. Langyos helyen 40-60 percig kelesztjuk.
(Maganmegjegyzes: En a mely talban kelesztem. A mosogatoba jo sok meleg
vizet engedek, es ebbe teszem bele a letakart talat. _Garantaltan_ hamar
megkel, mindenfele tobbezres TW kelesztotal nelkul is....)
A megkelt tesztat lisztezett gyurodeszkara boritjuk, atgyurjuk. Harom
reszre osztjuk, rudakat formazunk beloluk, es harmasfonatot keszitunk.
Tovabbi 20-30 percig kelni hagyjuk. Kozvetlenul a sutes elott
tojassargajaval megkenjuk. Elomelegitett, nem tul forro sutobe tesszuk,
40-50 percig sutjuk. Konyharuhaval letakarva hagyjuk kihulni.
sziasztok,
Zita
|