Sziasztok!
Szabadsag es elazott napfogyatkozas utan ujra jelentkezem. Vannak uj
receptjeim is a majdnem 3 hetig verofenyes Albionbol, kiprobalas utan
leirom.
> =3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=
=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D
> Felado : [Hungary]
> Temakor: chilis bab recept ( 7 sor )
> Nem tudna valamelyikotok segiteni? Szuksegem lenne
> chilis bab receptre.
> Szivessegeteket elore is koszonom.
Hajjaj! Ez is egy olyan etel, amihez 1001 recept valtozat letezik. Itt
van egy egyszeru es egy kevesbe egyszeru:
Chili con carne (8 adag)
0,5 kg marhahus, 0,5 kg disznohus, falatnyi darabokra vagva
1 45 dkg-os doboz Chili bab
2 egyenkent 45 dkg-os doboz Kidney bab (ez az a bordo szinu)
1 45 dkg doboz Pinto bab (egy fajta tarka bab, az eredeti kissebb mint a
magyar)
75 dkg paradicsom (vagy ennek megfelelo konzerv), feldarabolva
2 hagyma, aprora vagva
2-3 piros es zold husos paprika, feldarabolva
2 TK mustar
50 g Sambal Oelek
25 dkg sajt (eredetileg holland Gouda, de megy az ementali vagy hasonlo
is)
4 cikk fokhagyma
1-1 TK komenymag, pirospaprika, szaritott kakukkfu
so, csipos paprika izles szerint
olaj
Egy nagy edenyben megfonnyasztjuk a hagymat, hozzaadjuk a hust es jol
megpiritjuk. Fuszerezzuk, hozzaadjuk a paradicsomot es a husos paprikat,
fozzuk 10-15 percig.
Ezutan hozaadjuk a babot es a sajtot, jol oszekeverjuk, kb. 45 percig
fozzuk, 5 percenkent megkavarjuk!
Ha nyers babot hasznalsz konzerv helyett, azt ejjelre be kell aztatni.
Gondolom, ha a paradicsommal egyutt teszed bele, meg kell fojon 1 ora
alatt, ha nem akkor tovabb fozni. Ez egy olyan etel, ami minel tobbet
fo, annal jobb lesz es masnap felmelegitve meg jobb mert osszeallnak az
izek.
John Lundin's CompuServe Chili
1. felvonas:
1,5 kg marhahus, falatnyi darabokban,
25 dkg daralt disznohus
olaj
1 EK liszt
1 hagyma, aprora vagva
3 cikk fokhagyma, preselve
marhahusle, csikrehusle
1/2 doboz (45 dkg-os) paradicsommartas (vagy ennek megfelelo paradicsom
+suritett paszta +viz, ez nalam szemre/izre megy)
2 doboz (45 dkg-os) Kidney bab (lasd fennebb)
1 doboz (45 dkg-os) Pinto bab (lasd fennebb)
1 EK kumin (ez az a komenyre hasonlito, nagyon illatos barna fuszer)
2 husos zold paprika, feldarabolva
1 csipos paprika, kimagolva es aprora vagva
2 kicsi Jalapeno paprika, kimagolva es aprora vagva (vagy 2 normal
csipos paprika)
1 TK bors, 3 EK csipos paprika (chili por)
2. felvonas:
1/2 doboz (45 dkg-os) paradicsommartas (vagy ennek megfelelo paradicsom
+suritett paszta +viz, ez nalam szemre/izre megy)
3 EK csipos paprika (chili por)
2 EK edes paprika
2 EK kumin
1 cikk fokhagyma, preselve
1 TK Tabasco martas
1 TK szerecsendio
2 EK friss oregano vagy majoranna, ha szaritott, 1 EK
1 TK barna cukor
kb. 30-40 dkg barna so:r
1. felvonas:
Egy nagy edenyben megpiritjuk a hust az olajban. Hozzaadjuk a tobbi
osszetevot, lefedve lassu tuzon kb. 1 oraig fozzuk.
2. felvonas:
Hozzaadjuk az osszetevoket, fedetlenul lassu tuzon tovabbi 1 vagy >1
oraig fozzuk. A vege fele sorrel a kivant surusegre higitjuk.
Sok szerencset - en, ha jol emlekszem, a 2. receptet csinaltam egyszer
(van meg vagy 3-4, piritott szalonnaval, kukoricaszemmel, korianderrel,
fahejjal stb.). Megeri a faradsagot, minel tobbfele fuszer, annal
finomabb lesz. A csipos paprika mennyisege persze mindig izles es
ellenallokepesseg dolga ;-)
> =3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=
=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D
> Felado : [Austria]
> Temakor: francia, korzikai etelek ( 136 sor )
> so, bors, tujalevel-kb 1cm-es-Romarin-nak hivjak franciaul, ha nem
> tuja lenne javitsatok ki
Akkor most javitok :-)
A romarin a magyar rozmaring, nagyon sokat hasznaljak Del-Europaban
baranyra, szarnyasra. Aki nem ismeri, legyen kicsit ovatos, foleg ha
friss rozmaringot kap.
> =3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=
=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D
> Felado : [Hungary]
> Temakor: Re: francia, korzikai etelek ( 8 sor )
> Szeretn=E9m kipr=F3b=E1lni a francia hagymalevest,
> ha tudod a receptj=E9t k=E9rlek =EDrd meg !
Hozzavalok 3 adagra:
0,5 kg hagyma, meghamozva es szeletekre vagva
40 g vaj
1 EK olivaolaj
1/2 TK so, bors
3 TK liszt
1 l husle (kocka +viz)
9 szelet baguette, kb. 1,5 cm vastag
3 EK olivaolaj
1 cikk fokhagyma
75 g ementali sajt
A vajat megolvasszuk, beletesszuk a hagymat, olajat es sot es kb. fel
orat fedo nelkul, neha megkavarva dinszteljuk, ameddig a hagyma
aranybarna lesz. A lisztet raszorjuk, kb. 3 percig piritjuk, a forro
huslevel feleresztjuk es 30-40 percig fozzuk. Sozzuk, borsizzuk izles
szerint.
A baguette szeleteket 2 EK olajjal megszorjuk es egy serpenyoben
megpiritjuk, ameddig egesz szarazak lesznek. A felbe vagott fokhagymaval
bedorzsoljuk. A levest felosztjuk 3 tuzallo cseszebe vagy tanyerba,
mindegyikre 3 baguette szeletet teszunk, ra reszelt sajtot szorunk. A
maradek 1 EK olajjal megspricceljuk, grill alatt vagy forrora
elomelegitett lerben addig sutjuk, ameddig a sajt enyhen barnul.
Izles szerint a huslevel egyutt lehet beletenni keves feher bort is.
Udv mindenkinek
Emilia, Stuttgart
|
----- Original Message -----
From: juli.davis
To:
Sent: Wednesday, August 11, 1999 4:26 PM
Subject: Fw: Fajitas
----- Original Message -----
From: juli.davis
To:
Sent: Sunday, August 08, 1999 11:58 AM
Subject: Fajitas
Valaki kert receptet tortilla toltelekre; a kovetkezo eleg 12 tortilla
toltesere, en le szoktam fagyasztani a felet.
Elkeszitesi ideje 30 perc + pacolas, fozes ideje kb 15 perc.
Hozzavalok:
3 hagyma
2-3 nagyon csipos kis paprika
2 gerezd fokhagyma
2 evokanal aprora vagott koriander level
2 kis zold citrom (angolul lime) reszelt heja es leve
6 db csirke mell vagy comb csont es bor nelkul
5 db husos zoldpaprika
1-2 evokanal oliva olaj
so es bors
tejfel
koriander level diszitesre
A hagymat negyedekre vagjuk, az eros paprikabol izles szerint eltavolitjuk a
magokat es ereket, felszeleteljuk. A hagymat, eros paprikat, fokhagymat,
aprora vagott koriander levelet, a citrom hejat es levet egy lapos talban
jol osszekeverjuk, hozzaadjuk a kockara vagott csirkedarabokat. Keverjuk
meg, takarjuk be es huvos helyen pacoljuk minimum 1 ora hosszat vagy lehet
ejszakan keresztul.
A zoldpaprikakat ekalakura vagjuk. Az olajat egy serpenyoben felhevitjuk.
Kivesszuk a csirket es a hagymat a pacbol, de ne dobjuk ki a levet. A
csirket es hagymat allando keveressel barnara sutjuk, aztan kivesszuk egy
tanyerra. Betesszuk a zoldpaprikat az olajba es kb 5 percig keveressel
sutjuk. Megint visszatesszuk a csirket es hagymat a serpenyobe,
hozzatesszuk a pact es lassu tuzon kb 5 percig, idonkent megkeverve,
megfozzuk.
Soval, borssal izesitjuk es megszorjuk a koriander levelekkel. Begongyoljuk
a tortillakba es tejfejjel (es sok szalvetaval - nagyon maszatos enni!)
talaljuk.
Jo etvagyat.
Juli
|