Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 432
Copyright (C) HIX
2000-01-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Napolyi zoldborsoleves (mind)  29 sor     (cikkei)
2 Sult, habos meggy (mind)  15 sor     (cikkei)
3 tiramisu? (mind)  8 sor     (cikkei)
4 Rozsaszorp (mind)  20 sor     (cikkei)
5 ecetes teszta? (mind)  9 sor     (cikkei)
6 Harapnivalo (mind)  35 sor     (cikkei)
7 Recept nelkul (mind)  38 sor     (cikkei)
8 Re: Sult fagylalt, Sult krumplipure, retes liszt (mind)  48 sor     (cikkei)

+ - Napolyi zoldborsoleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Igeretem kovetkezo darabja :)

Hozzavalok:
 
25 dkg zoldborso
10 dkg rovid csoteszta
10 dkg voroshagyma
2-3 dkg zsir
1 evokanal olaj
1/2 evokanal finomra vagott petrezselyemzold
1 evokanal suritett paradicsom
5 dkg husos szalonna
reszelt sajt
so
bors

A kockara vagott szalonnat es a finomra vagott hagymat a zsiron es olajon
sargara piritjuk, majd hozzakeverjuk a zolborsot, a keves vizzel elkevert
suritett paradicsomot. Sozzuk, borsozzuk majd fedo alatt lassu tuzon puhara
paroljuk. Kozben egy masik fazekban sos vizben _felig_ megfozzuk a tesztat,
majd leszurjuk es a borsohoz keverjuk. A teszta fozovizevel felengedjuk,
beleszorjuk a petrezselyemzoldet es keszre fozzuk. Talalas elott hagyjuk
egy kicsit allni! Reszelt sajttal talaljuk. Erdemes olyan tesztat
valasztani, mely hosszabb levesben allas eseten sem duzzad meg nagyon -
tapasztalatom szerint az olasz eredetu tesztak jellemzoen ilyenek.

Jo etvagyat :)

Topy
+ - Sult, habos meggy (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello,

Tudom, hogy meg nincs itt a meggyszezon, de ami kesik nem mulik.
Egy meggyes recept.
IMO  nagyon  finom.  Foleg, ha "edes" borban paroljuk meg (pl. Boglari
tramini).

1  kg  magjatol megtisztitott meggyet 25 dkg cukorral, csipet fahejjal
es reszelt citromhejjal, 2 dl feherborban puhara parolunk. A megparolt
gyumolcsot  lapos, kerek talba rakjuk. Bevonjuk 5-6 tojas kemeny habba
vert,  vanilias cukorral izesitett feherjevel es langyos sutoben 15-20
percig sutjuk. Melegen talaljuk.

Best regards, Vincuka   
mailto:   -=[ HTML, EKEZET JOHET ]=-
+ - tiramisu? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello,

Van valakinek igazan jo tiramisu receptje?

Valaszokat ide a listara kernem, mert masokat is erdekelhet.
Koszi.
Best regards, Vincuka
mailto:   -=[ HTML, EKEZET JOHET ]=-
+ - Rozsaszorp (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello,

Megint en vagyok.

Meg regebben talaltam 1 erdekes receptet. IMO sokan hallottatok arrol,
hogy nemely virág eheto.
A most kovetkező recepthez is virag kell. Tavaly probaltam ki eloszor.
A baratnomet leptem meg vele. Neki izlett, es anyukamnak is. Nekem nem
annyira. :)

Nem eppen teli recept, de majdcsak eljo a nyar.

30  dkg  vastag  husu  piros  rozsaszirmot  2  liter hideg vizzel foni
teszunk,  es addig fozzuk, amig a le' piros, a rozsaszirom feher lesz.
Szitara  ontjuk, hogy a leve lecsopogjon, ne nyomkodjuk. A lecsopogott
levet kimerjuk, ahany pohar le, annyi pohar cukorral 20 percig fozzuk.
Elokeszitett, szaraz uvegekbe toltjuk, ha kihult bedugaszoljuk.

Best regards, Vincuka
mailto:   -=[ HTML, EKEZET JOHET ]=-
+ - ecetes teszta? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A minap egy nagyon finom sajtos-stanglit ettem. Elkertem a receptjet es
legnagyobb dobbenetemre a tesztajaba a kovetkezok kellenek: 1 kocka
margarin, 40 dkg liszt, 6 evokanal viz es egy evokanal ECET!!! Utalom az
ecetet minden formaban, a szagatol is felfordul a gyomrom. De a tesztan
egyaltalan nem erezni, igaz, pihentetni kell egy napig. tenyleg nagyon
finom. Tudja valaki, hogy  mi az ecet szerepe? Vannak más sütik is ecettel
(egy bolti pogacsa osszetevoiben olvastam meg)?
+ - Harapnivalo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Nem tudom mire velni a dolgot.
Tobb mint ket het alatt mar uresnek kell lenni minden pezsgosuvegnek,
mar ugyis ki lett dobva minden csalon mero merleg a karacsonyfaval
egyutt, (majdnem mazsat irtam,de meg idejeben kapcsoltam!) es a
legtartosabb gyomorrontasnak is vege kell hogy legyen.
Igaz, a fogadalmak felejtesevel nem mindenki egyforman gyors,
van talan meg, aki a mai napig is tagadja, hogy mar abbahagyta a
fogyokurat.
Nem tudom milyen hatast gyakorol erre a dontesre az a teny, hogy
a McDonalds joval olcsobb mint a vele szemben levo Fitnesz klub.
Vagyis: mivel vagytok elfoglalva?

Egy igen egyszeru etel receptjet irom le, amit egy Kanadaban
megjelent szakacskonyvbol neztem ki. Varialhato etelrol van szo,
mert az alapanyagok barmelyikenek elhagyasaval is hasonlo
erteku etelt varazsolhatunk szeretetteink tanyerjara. Ha pedig
igazan fogyokuras fogassal akarjuk meglepni kornyezetunket,
akkor hagyjuk el mindket alapanyagot es ebed helyett beszeljuk
meg, hogy mi tortent velunk a nap folyaman.

Hozzavalok:
Szemelyenkent ket db banan, (de ez a maximum)
vekony szalonnaszeletek.

A kabatjatol megszabaditott banant keresztben felbevagjuk es
a vekony szalonnaszeletekkel betekerjuk. Teflon serpenyoben
megsutjuk es forron talaljuk.
Ehetjuk a tegnapi szaraz zsemlevel amit a serpenyobe
martogatunk, de adhatunk hozza krumplipuret, vagy piritos
kenyeret is, ha nagy felhajtast akarunk csinalni.

MIndenkinek jo etvagyat kivan:
                                                      Misi
+ - Recept nelkul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Hova tuntek a regi szepnek megmaradt napok, mikor nyaron meleg volt es
telen vidaman elveztuk a csikorgo havat a bundas ciponk talpa alatt,
kipirult boldog arccal varva, hogy kikeruljon vegre a kemencebol a fonott
es a makos karacsonyi kalacs. Es amikor a konyharuhaval letakart nagy
piros cirmos zomancos talbol vehettem egy kostolot, nem volt boldogabb
gyerek nalam. A makosat szerettem mar akkor is, emlekszem meg sutotte kezem
a szep pirosan fenylo, tenyerembe alig befero illatos orias
felholdnyi kalacs.
Tudom, hogy olyan oromet ereztem ilyenkor evrol evre sokszor, mit ujra
visszahozni nem, csak visszaidezni lehet.
Eletem elso nyolc eve, amit szerencsere falun toltottem, olyan gazdag
elmenyekkel rakta teli allandoan nalam levo batyumat, hogy neha mar
sajnalom multat, s ha nem is kivanom vissza, am neha igen jo lenne ott
tolteni egy hetveget.
Nagyanyam talja megvan meg, latom nyaranta Anyamnal, de mar csak ritkan jut
ido leulni csendben es a regi targyakat kerni, hogy meseljenek.
Meg iskolas korom elott idobol ket elmenyt jegyzek meg; az egyik amikor
uj cipot kaptam, a masik pedig egy disznovagas valamint egy
disznotoros vacsora.
Ahogy multak az evek egyre tobbszor lett uj cipom, de egy igazi
disznotorosra kozel harminc evet kellett varnom, es ra kellett jonnom,
hogy olyan disznotoros mar nincs. Pedig van, csak keruljuk egymast.
Ha most nem a konyhara irnek akkor a szerelmeimmel folytatnam,
igaz a konyhaval is kacerkodtam es a mai napig is viszonyunk van.
Bar sokszor szememre hanyja, hogy az esemeny utan mennyire
vagyodik az utojatekra, de oszinten bevallom, hogy nincs mindig
kedvem a piszkos edenyeket berakni a mosogatogepbe.
Aki most receptet vart tolem, attol elnezest kell hogy kerjek.
Illetve egy nagyon finom ebedet tudok ajanlani.
Vegyel ki a fagyasztobol ket karika hurhat es egy karika kolbaszt.
Ha ezek utan meg segitsegre van szukseged, akkor a magan
cimemre kuldott express csomag atvetele utan kuldom a tovabbi
teendok leirasat.

Sokakat irigyelve kivan jo etvagyat:
                                                        Misi
+ - Re: Sult fagylalt, Sult krumplipure, retes liszt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok Konyhasok!

Bess irta:
>Sult fagylalt

Errol eszembe jutott, amikor az elso munkahelyemen, a nalam mintegy 15 evvel
idosebb kolleganom eldicsekedett, hogy sult fagylaltot evett elozo este a
Vorosmarty Cukraszdaban. Meglehetosen hitetlenkedve fogadtam, aztan az elso
adando alkalommal megkerdeztem az emlitett Cukraszdaban, hogy van-e sult
fagylalt, mire a vilag legtermeszetesebb modjan 3 perc mulva hozta az ego"
fagylalt adagot. :-))
****

Topy irta:
>Koszonet a pulyka kocsonyaert, tegnap mar a masodik adag is elkeszult! En
>csak pulykamellet hasznaltam. Nem tehetek rola, mell hivo vagyok :)
>
>Erot vettem magamon es elkezdem leirni a karacsony-szilveszter kornyeken
>keszitett _ujdonsagokat_. Ennek elso darabja az oreganos csirke:

>3 egesz csirkemell file (mondtam, hogy mell hivo vagyok :)

Hat mit lehet ehhez szolni, ha mar ilyen _kebel barat vagy_ ne is szokjal le
rola. En ugyan nem vetem meg a nevezett allatok combjat sem. ;-)
****
Burgonyapure tukortojassal
Hozzavalok:
80 dkg burgonya, 2 dl tej, 5 dkg vaj, 5 tojas, 5 dkg reszelt fustolt sajt,
keves zsemlemorzsa, kis szerecsendio, so izles szerint
Az elkeszitett krumplipuret kivajazott tepsibe (amibe beleszorok egy kis
zsemlyemorzsat) teszem, elsimitom, meghintem a reszelt sajttal, meglocsolom
olvasztott vajjal, esetleg olaj is jo, es sutoben halvanysargara sutom.
Ezutan a megsutott burgonyapure felszinen 5 melyedes vajok, es minden
melyedesbe 1 egeszen nyers tojast utok, majd a tepsit ismet a forro sutobe
tolom, amig a tojasok is megsulnek kb 3-4 perc. Fo etelnek is jo zold
salatakkal, de koretnek is nagyon mutatos.
****
Vegul szeretnem megkerdezni toletek, hogy ti is tapasztaltatok-e, hogy a
mostanaban kaphato retes liszt, milyen durva szemcses?  Eloszor azt hittem,
hogy csak azert ilyen a liszt (szinte olyan durvara orolt, mint a
buzadara.:-( !), mert a Komaromi Malombol valo, (bocs a komaromiaktol) noha
en mindig Ferencvarosi Malomban oroltet szoktam venni. Markahuseg! :-))) Hat
tegnap vettem Ferencvarosi csomagolasu retes lisztet es eppen olyan volt,
mint a Komaromi :-O, hat meg a szine is egy kicsit sargas! Fogalmam sincs
miert, de elkepesztoen durva orlesu.
No mara ennyi megjegyezni valom volt.

Jo etvagyat mindenkinek: Jeszenszky Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS