Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX TUDOMANY 3886
Copyright (C) HIX
2012-09-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Hogyan hizlal az entropia torveny (mind)  30 sor     (cikkei)

+ - Re: Hogyan hizlal az entropia torveny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kissé túlegyszerűsítettél dolgokat, és időnként önellentmondásba is keveredtél.

> 1. Mire hasznalja fel a mi szervezetunk azt a nehanyszaz kcal 
> energiat, amit a mozgasszegeny, kenyelmes eletmodunk kovetkezteben 
> megsporolhatnank?
Beépíti energiaraktárakba. Pl. a fehér zsírszövet is egy ilyen raktár. 
Ebből lesz az elhízás.

Amit a szervezet nem raktározásra szán, hanem munkát végez vele (a munka fizikai értelmében), nem tekinthető feleslegesnek.
Ha az a munka, hogy nátrium ionokat pakoljunk ellentétes oldalra a kálium ionokkal, akkor arra fogja használni. Ha ennek a hatékonysága csökken, akkor több energiát használ fel rá.
Ha van.

A Na+/K+ pumpa csak egy a sejtekben található rengeteg energiafogyasztó között.
Ha úgy gondolod a túlzott sófelvételünk feleslegesen, és rossz hatékonysággal működteti ezeket, akkor ez kifejezetten hasznos az elhízás megakadályozása szempontjából. (Figyelem, ezt fogyókúrás ötletnek alkalmazni egészségetelen, és valószínűleg hatástalan is!)

A nem neutrális hőmérsékleten élő emberek felhasználják akár "fűtésre" 
is az energiájukat (a barna zsírszövet ezt csinálja), hiszen meg kell őrizni a szervezet hőmérsékleti stabilitását. Tanzániában feltételezésem szerint erre kevesebb szükség van, mint például lappföldön.

 > 2. Miert eresztunk le tobb kaloriat a torkunkon, mint amennyit  > el tudunk egetni?
Mert megtehetjük. Szeretünk enni. A tanzánok is ezt tennék, ha tudnák.
Ha sokat eszel jut raktározásra is, amit fel tudsz használni, ha nem jutsz élelemhez. De már csak kevesekkel esik meg, hogy nem jutnak élelemhez, marad az elhízás.
Az általunk elfogyasztott "modern" élelmiszerek jó része könnyen emészthető, gyors felszívódású. Hirtelen sok energia kerül be vele a szervezetbe, amit mivel nincs mire használni megpróbál a szervezet raktározni. Adott esetben zsírként is.
Az éhségérzet viszont az is befolyásolja, hogy ha nincsen a gyomorban, emésztő rendszerben semmi. Ezért hamar újra enni kell.
A rostos ételek (teljes kiőrlésű gabona?) lassabban emésztődnek, egyenletesebb belőlük tápanyagok felszívódása is: nincs hirtelen, nagy mennyiségű energia bevitel, és nem ürül ki pillanatok alatt az emésztő rendszer.

Anyatej és anyatej között is különbség van. Az összetételét (pl. 
zsírtartalmát) befolyásolja, az anya testalkata és táplálkozása is.
Az anyatej szerintem elsősorban a növekedő, fejlődő, a testének építéséhez pl. sok fehérjét felhasználó szervezet számára optimalizálta az evolúció, nem a felnőtt szervezet számára. Elég a tejcukorra (laktóz) gondolni, amit nagyon sok ember képtelen feldolgozni felnőttkorában.

Gogy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS